Interview Elektrisch rijden

“Als je dat eenmaal doet, wil je niet anders meer”

Martine Menko is Investment Officer bij het Pensioenfonds Beroepsvervoer, een van de aandeelhouders van Q-Park. Sinds april 2014 rijdt zij in een elektrische BMW i3. “Elektrisch rijden is in één woord gaaf! Als je dat eenmaal doet, wil je niet meer terug,” zegt ze. En wat vaak als een nadeel wordt gezien, ervaart ze nu als een voordeel: “Je gaat minder gehaast rijden. En je wordt je bewuster van je energieverbruik, omdat de batterij van de auto niet zo groot is. Je reis moet je wel plannen, zeker als je buiten het bereik van de batterij gaat. Dan merk je dat de infrastructuur voor snelladen in Nederland nog niet goed is. Fastned gaat daar iets aan doen met snellaadpalen langs de snelweg. Daarmee zit de batterij binnen 20 minuten 80 procent vol. Dan kun je intussen even koffie drinken.”

Van A naar B

Het besluit om elektrisch te rijden heeft ze weloverwogen genomen. “Het is mijn persoonlijke keuze. We hebben er binnen ons pensioenfonds geen beleid voor: je krijgt gewoon een leaseauto. Maar ik vind het mijn verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Daarom reis ik ook veel met de trein. Ik heb het voordeel dat ik dicht bij het station woon. Alleen als het niet efficiënt is om met het openbaar vervoer te reizen, neem ik de auto.”

Tegelijk met de beweging naar duurzamere vervoermiddelen ziet Martine Menko een andere opvallende trend in mobiliteit: “Er is een verschuiving in de markt naar delen, naar minder eigendom. Misschien dat leasemaatschappijen ook uiteindelijk mee gaan doen aan deelplatforms. Ik vermoed dat vooral veel mannen er niet aan moeten denken dat er iemand anders in hun auto rijdt, maar voor mij is een auto een ding dat me van A naar B brengt.” Al ziet ze de auto vooral als functioneel, het oog wil ook wat: “Het ontwerp van mijn auto vind ik wel apart. Hij is anders, en daarom heb ik een opvallende kleur gekozen.”