Innovatie

Digitale dienstverlening

Digitale dienstverlening is niet meer weg te denken uit onze sector. Internettechnologie, elektronisch betalen en apps maken het ons mogelijk onze dienstverlening aan te passen aan wat klanten nu willen. Online reserveren, abonnementen afrekenen, betalen bij de uitrit met een betaalkaart bieden we nu al aan. De klant wordt herkend bij aankomst, zodat de slagboom automatisch opent. Dit systeem is in Denemarken voor het eerst in gebruik genomen. Daar hebben we ook een elektronische platform ontwikkeld waarmee in- en uitrijden mogelijk is op basis van het kenteken of RFID (Mifare).

In Nederland en België had Q-Park in 2014 een primeur: klanten kunnen hun Maestro betaalpas voortaan gebruiken om zonder pincode te betalen bij het uitrijden.

Online reserveren

In Ierland (Park Magic) en Frankrijk (Resa) kunnen onze klanten online een parkeerplek reserveren in de parkeergarage van hun keuze. Q-Park Resa won met zijn webapplicatie zelfs de bronzen medaille bij de Retail Network Awards. Noorwegen biedt business partners de mogelijkheid om in te loggen op onze webmodule en daar parkeervergunningen te verlenen aan hun klanten.

My Q-Park

Op diverse landenwebsites kunnen klanten een eigen My Q-Park pagina aanmaken, waar ze hun voorkeuren en gegevens kunnen bijhouden. In Groot-Brittannië koppelen we dit aan een loyaliteitsprogramma. We introduceerden hiervoor de Loyalty App. Klanten kunnen hun parkeerkaart scannen met deze app. Na 5 keer parkeren hebben zij de 6de keer gratis parkeertijd verdiend.

Q-Park Loyalty App

Route-informatiesystemen

Ook onderweg bieden de digitale mogelijkheden steeds meer kansen om klanten snel naar een vrije Q-Park plek te loodsen. In 2014 werden ruim 40 van onze parkeerfaciliteiten in eigendom en landurige huur aangesloten op een parkeerroute-informatiesysteem (PRIS).

We werken momenteel aan de bouw van een datawarehouse waarin we alle informatie over onze parkeerfaciliteiten in de tien landen bijhouden. Die informatie kunnen we integreren in route-informatiesystemen in steden of navigatiesystemen in auto's. Daarmee kunnen we nog nauwkeuriger aangeven welke garages plaats hebben en wat de tarieven zijn. Zo zorgen we dat het zoekverkeer in de binnenstad afneemt.

Parkeermanagement: informatie en locatie

Karel Brouns, adviseur raad van bestuur

"Parkeermanagementsystemen dragen veel bij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving. Veel verkeersoverlast in binnensteden ontstaat door het zoeken naar parkeerplaatsen. Goede informatie en bewegwijzering helpen het zoekverkeer enorm terug te dringen, dus ook de uitstoot. Met gemeenten proberen we afspraken te maken over verwijssystemen. We hebben apps ontwikkeld waarop klanten direct kunnen zien in welke garage plaats is. Binnenkort kunnen in alle Q-Park landen plaatsen vooraf gereserveerd worden. Onze parkeerlocaties spelen een belangrijke rol: we hebben garages bij verkeersknooppunten en transferia en we beheren bijna alle P+R-terreinen in Nederland. Op verschillende manieren proberen we de mobiliteitsbewegingen te beïnvloeden.”