Interview Pegasus

Inspelen op de behoefte van klanten

Bjørn Kreijen, Corporate Manager Marketing Products & Pricing, Q-Park NV

In 2014 zijn we gestart met een grootschalig internationaal programma Pegasus dat allerlei digitale diensten gaat ondersteunen. Het wordt een online oplossing voor al onze landen waarmee we lokaal parkeerplaatsen kunnen aanbiedingen die klanten vooraf kunnen reserveren. We onderscheiden 5 onderdelen:

  • online booking
  • online verkopen van abonnementen
  • delen van statische en beschikbaarheids­informatie
  • koppelen van onze online diensten aan de systemen/proposities van derden
  • een nieuwe My Q-Park self-service portal

Een belangrijke reden voor de ontwikkeling van Pegasus was het idee om al tijdens het aankoopproces van een vrijetijds- of zakelijke behoefte het bewustzijn van de parkeerbehoefte naar voren te brengen. We zijn onderdeel van de reis die de klant wil maken. En als we dat contactmoment naar voren kunnen halen, al bij de voorbereiding, kunnen we de klant wellicht verleiden om voor Q-Park te kiezen. Verder is het onze intentie om parkeren nog meer te integreren in de processen van partners zoals hotels, evenementen en navigatiesystemen, en daarmee de keuze van parkeerders te beïnvloeden.

Gemak voor de klant

Een goed voorbeeld van de manier waarop we dit vormgeven zien we in Maastricht. Sinds december 2014 kunnen bezoekers van Maastricht online een parkeerplek reserveren bij parkeerterrein Q-Park Cabergerweg. Een bevestigingsmail met QR-code geeft rechtstreeks vanaf de smartphone of geprint toegang tot deze parkeerfaciliteit. Op deze manier kunnen klanten een trip naar Maastricht tot in de puntjes plannen en hoeven zij niet meer langs de betaalautomaat. Deze nieuwe mogelijkheid is het resultaat van de samenwerking tussen Maastricht Bereikbaar en Q-Park, onderdeel van het landelijke programma Beter Benutten, bedoeld om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. In 2015 gaan we dit ook in andere Q-Park landen aanbieden.

Pegasus Frontend, Q-Park Cabergerweg, Maastricht, Nederland